Online tentoonstelling Bezegeld, 400 jaar fiscaal zegel
gepubliceerd: 24 april 2023
Met een druk op de knop heeft gastconservator Fons Overwater de online tentoonstelling “Bezegeld, 400 jaar fiscaal zegel” geopend, waarmee we het 400 jarig bestaan van deze Nederlandse uitvinding vieren. Hoewel in Nederland de meeste belastingzegels in 1971 zijn afgeschaft wordt dit (hulp)middel van belastingheffing wereldwijd nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld in Suriname, Indonesië en India. In Nederland vinden we het belastingzegel nog in de vorm van accijnsbanderollen op tabakswaren.
Geboorte van het belastingzegel
Tijdens de 80-jarige oorlog werd in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden naarstig gezocht naar nieuwe belastingen om de oorlog tegen de Spanjaarden te kunnen betalen. Er was tijdens het 12 jarig bestand veel bezuinigd op de verdediging van het land en alle belastingen waren al verhoogd. En toen viel op 24 april 1623 een brief in de bus bij de Staten-Generaal waarbij werd aangegeven dat er een idee was voor een nieuwe belasting die voor de mensen niet bezwaarlijk zou zijn. Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren! Het belastingzegel was geboren.
Toepassing belastingzegel
Het fiscaal zegel was in eerste instantie verplicht van toepassing om akten en andere gewichtige papieren geldig te laten zijn. Vervolgens verspreidde het zich razendsnel over de hele wereld en kreeg het tal van andere toepassingen, zoals op kranten, luxe producten, haarpoeder, tabak, speelkaarten, alcoholische dranken, suiker, zout en ga zo maar door.
Te zien in deze online tentoonstelling
In “Bezegeld” zijn vele belastingzegels te bewonderen, met aandacht specifiek voor een aantal thema’s, zoals ‘Het zegel in de kunst’ en ‘De kunstenaars van het belastingzegel’. Voor de verzamelaars is de video “400 jaar zegelbeelden” een aanrader.