WOEF!- een neus voor douanewerk

Was te zien: 8 april- 8 oktober 2017

Deze tentoonstelling over de speurhonden van de Douane in Nederland was een echte familie- tentoonstelling, met een hoge aaibaarheidsfactor. De speurhonden en begeleiders werden in het zonnetje gezet en bezoekers kregen inzicht in het werk van hond en mens.

 

Tentoonstelling

In ‘Woef’ werden de verschillende soorten speurhonden en werkterreinen belicht, met ook aandacht voor opleiding en training. De tentoonstelling was opgebouwd met 5 hokken waarin de bezoeker een ‘full experience’ kreeg van het werk van een tabakshond, drugshond, geldhond en wildlife hond, met filmbeelden, bijzondere vangsten en zelfs geuren van de stoffen die de honden opsporen.

Het werken met speurhonden

Al vanaf 1945 gebruikt de Douane speurhonden om de invoer van verboden goederen en belastingontduiking tegen te gaan. Dankzij het enorme reukvermogen van honden zijn ze een effectief hulpmiddel bij en voor het douanewerk. Speurhonden worden ingezet aan de buitengrenzen, in de Rotterdamse haven en op Schiphol, waar ze zoeken in de vracht van voertuigen, containers, schepen en vliegtuigen. En bij passagiers en hun handbagage, dit kan in treinen, ferry’s en op de luchthaven

Opleiding & Training

De speurhond werkt zijn leven lang met een vaste geleider. Ze trainen dan ook samen en leggen samen examen af. De speurhondengeleiders zijn ervaren douaneambtenaren met minstens vier jaar ervaring bij afdeling Fysiek Toezicht. De trainingen zijn gericht op algemene gehoorzaamheid en vaardigheden die nodig zijn op de werkterreinen, bijvoorbeeld hoge trappen op bij containerschepen. Ook om de neus van een hond scherp te houden moeten ze constant blijven trainen.

Drugshond

De eerste drugshonden van de Douane in de jaren ’70 waren softdrugs honden. Er waren toen twee soorten drugs op de markt: hasj en marihuana. Inmiddels is de drugshond opgeleid om zes verschillende verdovende middelen op te sporen: hasj, marihuana, heroïne, cocaïne, amfetamine en XTC. Sommige honden zijn breed inzetbaar, zij kunnen verschillende soorten verdovende middelen opsporen. Anderen zijn juist gespecialiseerd in het opsporen van één bepaald middel.

Tabak- en precursorenhond

De tabakshond is opgeleid in het zoeken van illegale partijen sigaretten en andere tabaksartikelen zoals ruwe tabak, shag en sigaretten. Het speurterrein van de tabakshond is uitgebreid met het opsporen van precursoren: dat zijn bestanddelen waaruit XTC wordt gemaakt. Deze speurneuzen onderzoeken opslagruimtes zoals containers, loodsen en garagebozen. Ook worden ze ingezet bij huiszoekingen en controles van post- en pakketdiensten.

Geldhond

In 2005 heeft de Douane de geldhond geïntroduceerd als hulpmiddel in de strijd tegen witwassen van (crimineel) geld en dwarsbomen van geldstromen van terroristen De Geldhond is opgeleid voor het opsporen van alle soorten papiergeld en betaalcheques. Voor de training worden speciaal ontwikkelde biljetten gebruikt, deze hebben dezelfde geur als bankbiljetten. Het gaat om de geuren van de drukinkt en het katoenpapier. De waardepapieren zoals betaalcheques zijn van dezelfde materiaal gemaakt.

Wildlifehond

In heel Nederland zijn er maar twee wildlife-speurhonden, deze zijn getraind in het zoeken naar dieren en producten van beschermde dieren. Voorbeelden hiervan zijn: dierenhuid, vogeleieren en levende reptielen. Er zijn veel verschillende diersoorten en artikelen met allemaal een eigen geur waardoor het een van de lastigste discipline is.

Foto expositie

Rond Woef was er ook een foto expositie in het museum die naast de speurhonden, andere bijzondere honden in beeld bracht. De reportage toonde het uiteenlopende werk van de hond als hulpverlener, betrouwbare werkhond en beste vriend. Zo waren buddyhond Niels, blindengeleidehond Lenno, assistentiehond Peggy en Bumpertje, de beroemde politiepup, te bewonderen